Datum otvaranja teretana, klubova i drugih sportskih objekata još uvijek je neizvjestan, a njihovo zatvaranje obilježilo je dobar dio godine za nama. Ipak, svi se nadamo što skorijem povratku zdravom životu, a u nastavku donosimo predviđanja fitness gurua o trendovima u 2021. godini.

Higijena na prvom mjestu

Bez obzira na popuštanje onih najstrožih mjera, važnost dezinficiranja prostora i brige o higijeni ostat će na prvom mjestu. Rekreacijski centri zato će još više pozornosti posvetiti podizanju higijenskih standarda na višu razinu, a o tome će redovito podsjećati i svoje korisnike kako bi umirili njihovu brigu. 

Pravilno disanje je ključ

Događaji koji su obilježili 2020. godinu kod mnogih su često izazivali osjećaj stresa i anksioznosti. Upravo zbog toga, u 2021. fokusirat ćemo se na pravilno disanje. Poznato je kako kontrolirano disanje usporava rad srca, čime se smanjuje i razina stresa. Zbog toga će treneri još više pažnje posvećivati naglašavanju uputa za pravilno disanje, a predviđa se kako će se povećati i broj tečajeva na kojima se svladavaju specifične tehnike disanja. 

Uz disanje vežemo i važnost mentalnog zdravlja. Zbog toga ćemo u godini pred nama više pažnje posvećivati opuštanju i mindfullnessu. 

Nova organizacija

U ovoj godini fitness stručnjaci predviđaju kako ćemo više vremena provoditi na otvorenom. Osim boravaka u prirodi i indiviualnih treninga, očekuje se i pojava dvorana na otvorenom. Treninzima će se ciljati specifične skupine vježbača pa nije isključen i porast broja treninga poput „yoge sa životnjima“.

Nećemo zaboraviti i na online treninge. Za mnoge su oni postali odlična alternativa odlasku u teretane jer štede vrijeme i novac. Ipak, nakon epidemije očekivat ćemo više od naših online trenera pa se predviđa kako će snimljeni videi i live streamovi postati uzbudljiviji, čak poprimiti i filmska obilježja. 

Post-korona planovi

Bolovi u mišićima, smanjena kondicija i kapacitet mišića te drugi zdravstveni problemi očekuju nas nakon izlaska iz lockdowna. Dvorane će zasigurno biti pune, treneri imati pune ruke posla, a kao najbrže rješenje za skidanje nakupljenih kilograma i centrimetara postavljaju se kratki 15-minutni programi sagorijevanja kalorija. 

Obzirom na povećan broj osoba koje rade od kuće i planove tvrtki za poticanje ovakvog oblika poslovanja, važnost korporativnog wellnessa zauzet će svoje mjesto u 2021. godini. Uz promjene prehrambenih navika i usvajanje barem nekih od navedenih trendova, 2021. će nas zasigurno vratiti u dobru formu! 


Izvori: ispo.com, menshealth.com