Nova godina – nove porezne olakšice Premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja- neoporezivi primitak!

 

Istraživanja su pokazala kako plaća u skladu s očekivanjima zaposlenika nije nužno presudna prilikom odabira radnog mjesta, odnosno ostanka na trenutnoj poziciji. Dodatne pogodnosti koje tvrtke pružaju svojim radnicima, poput mogućnosti učenja stranog jezika, dodatnih edukacija iz područja interesa zaposlenika, darova za djecu, plaćenih obroka ili pak premije zdravstvenog osiguranja, nerijetko su razlozi zbog kojih radnik ostaje vjeran trenutnom poslodavcu. Svi dodatni benefiti rezultiraju produktivnijim i zadovoljnijim radnicima, ali i većim osjećajem lojalnosti.

Uzimajući u obzir trenutne prilike na tržištu i državne namete koje poslodavac u vidu poreza mora plaćati ukoliko se odluči zaposleniku omogućiti neku od spomenutih pogodnosti, ne čudi kako se tek mali broj poslodavaca odlučuje na iskorak u brizi za zaposlenike. No, s dolaskom nove godine, odnosno od 1.1.2020. na snagu je stupila porezna reforma koja ide u prilog kako poslodavcima, tako potencijalno i zaposlenicima. Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak premije dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja tretiraju se kao neoporezivi dohodak. Drugim riječima, ukoliko se poslodavac zaposleniku odlučiti plaćati premiju dopunskog ili dodatnog osiguranja, na iznose premija neće plaćati poreze i doprinose. Ovom reformom poslodavcu je omogućeno da godišnje po djelatniku za dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje neoporezivo može izdvojiti ukupno do 2.500 kuna, bez zasebnih podlimita u iznosu na pojedinu vrstu osiguranja.    

Obzirom da statistički pokazatelji tvrde kako prosječno u Republici Hrvatskoj godišnje svaki radnik na bolovanju provede 11 dana, dnevno je na bolovanju čak 47.000 zaposlenih, a 80% naknade tijekom bolovanja ide na teret poslodavca, zakonsku reformu možemo gledati i kao svojevrsnu priliku za poslodavce da svojim zaposlenicima osiguraju zdravlje. 

Iskoristite priliku i učinite iskorak u brizi za zaposlenike – nagradite njihovo zalaganje policom Merkur dopunskog ili dodatnog osiguranja. I ne zaboravite, sve što uložite i svoje zaposlenike danas, vraća vam se višestruko sutra!

Za sve informacije o programima i pogodnostima za poslodavce posjetite našu web stranicu, a na raspolaganju Vam stoji za proizvode osiguranja i Damir Božičević (e-mail: damir.bozicevic@merkur.hr)