Ribu treba konzumirati barem dva puta tjedno, a u suradnji sa chefom Konstantintom Filippouom donosimo Vam recept za pripremu svježeg soma! Svježi file soma, šareno povrće i voćni umak od naranče su sastojci ovog zdravog i šarenog low-carb jela! Som je pun zdravih omega-3-masnih kiselina, cikla je posebno bogata željezom, a brokula osnažuje imunološki sustav!

Sastojci (za dvije osobe):

  • 2 cikle

  • 1 brokula

  • 2 naranče

  • 20 g slatkog senfa

  • 300 g svježeg filea soma

  • 5 g sjemenki gorušice

Priprema

1. Priprema povrća
1. Isijecite povrće i zagrijte pećnicu na 200°C

1. Priprema povrća

Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Ciklu nasijecite na tanke trake. Brokulu rukama razdijelite na cvjetiće.

2. Ciklu rasporedite na limu za pečenje i dodajte žlicu maslinova ulja
2. Ciklu rasporedite na limu za pečenje i dodajte žlicu maslinova ulja

2. Pečenje povrća

Ciklu prelijte s 1 velikom žlicom maslinovog ulja i rasporedite po limu za pečenje koji je prekriven aluminijskom folijom. Pecite otprilike 10-15 minuta na srednjoj rešetki.
Brokulu u zdjeli pomiješajte s 1 velikom žlicom maslinovog ulja te malo soli i papra. Nakon 10-15 minuta brokulu dodajte cikli na lim za pečenje te pecite još otprilike 10-15 minuta.

3. Priprema maslaca s narančom
3. Priprema maslaca s narančom

3. Pripremanje maslaca s narančom

U međuvremenu iscijedite naranču, otopite 2 velike žlice maslaca u malom loncu te dodajte sjemenke gorušice.
Dolijte narančin sok, pustite da proključa te na srednjoj temperaturi dodajte senf.
Nakon toga kuhačom miješajte dok ne dobijete glatku homogenu masu te odložite sve na stranu.

1. Ribu začinite solju i paprom te uvaljajte u brašno
1. Ribu začinite solju i paprom te uvaljajte u brašno

4. Pečenje ribe

Posušite filete soma te ih začinite solju i paprom. Uvaljajte ribu u 2 velike žlice brašna, otresite višak brašna.
Na tavi srednje veličine zagrijte 2 velike žlice maslinovog ulja do srednje temperature. Čim se tava zagrije, pecite filete 1-2 minute sa svake strane.

5. Dovršavanje povrća

Pomiješajte povrće s narančinim sokom te ga začinite s malo soli i papra.

6. Serviranje

Povrće razdijelite na tanjure, na to servirajte ribu te uživajte!

Cjelokupnu pripremu ovog ukusnog jela, pogledajte u videu u nastavku.