Chowder je kremasta juha od ribe ili školjki, a u suradnji s austrijskim chefom Konstantinom Filippoum donosimo recept za ukusnu juhu od vruće dimljenog lososa i pancete. Iako je losos masna riba, omega-3-masne kiseline vrlo su zdrave i osnažuju srce! Ne možemo dočekati da počnemo jesti!

Sastojci (za dvije osobe):

  • 1 celer bjelaš
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g tvrdo kuhanih krumpira
  • 1 poriluk
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 g rajčice (grozdovi)
  • 125 g vruće dimljenog lososa
  • 80 g pancete
  • 0,1 g tučaka šafrana
  • maslinovo ulje
  • sol
  • crni papar
  • šećer
  • brašno

Priprema

1. Priprema povrća
1. Povrće ogulite i nasjeckajte

1. Priprema povrća

Češnjak ogulite i grubo nasjeckajte. Štapić celera isijecite na tanke trake. Krumpire ogulite i isijecite na kockice veličine otprilike 2,5 cm. Odsijecite tamno zeleni dio poriluka, uzdužno ga prepolovite, temeljito operite i nasijecite na tanke kriške.
Rajčice operite, prepolovite, odstranite sjemenke s pomoću žlice te ih nasijecite na kockice veličine otprilike 1,5 cm. Pancetu nasijecite na tanke trakice.

2. Šafran preradite u sitni prah te pomiješajte s vodom i brašnom
2. Šafran preradite u sitni prah te pomiješajte s vodom i brašnom

2. Dovršavanje sastojaka

Šafran s prstohvatom soli preradite u sitni prah u mužaru s tučkom. Prokuhajte 100 ml vode u kuhalu za vodu te dodajte šafranu (voda bi trebala biti tamno žuta). Pomiješajte 1 malu žlicu brašna s 2 velike žlice vode te ih ostavite na stranu.
U velikoj tavi zagrijte 1 veliku žlicu maslinovog ulja na srednjoj temperaturi.

3. Priprema juhe
3. Priprema juhe

3. Priprema juhe

Čim se tava zagrije, dodajte polovicu pancete s porilukom, celerom, krumpirima i češnjakom te pržite otprilike 3 minute.
Zatim dodajte rajčicu te pržite dodatne 2-3 minute. Prelijte s 200 ml vode i slatkim vrhnjem, umiješajte šafran te poklopljeno lagano kuhajte otprilike 10 min.
Otklopite, dodajte mješavinu brašna i pustite otprilike 3 minute da se zgusne.

4. Prepržite slaninu
4. Prepržite slaninu

4. Prženje pancete

Preostalu pancetu s 1 malom žlicom šećera prepržite u maloj tavi dok ne poprimi smeđu boju i bude hrskava.
Potom ostavite da se ocijedi na papirnatom ubrusu.

5. Ribu razdijelite na manje komade i dodajte u chowder
5. Ribu razdijelite na manje komade i dodajte u chowder

5. Pečenje ribe

Ribu rukama razdijelite na male komade. Nakon toga, polovinu dodati chowder juhi te sve zajedno kuhajte otprilike 30 sekundi.
Pazite! Riba se ne bi trebala dugo kuhati u juhi.

6. Servirajte i uživajte!
6. Servirajte i uživajte!

6. Serviranje

Chowder raspodijelite u zdjelice, začinite s malo papra te po tome posložite hrskave trakice pancete i preostali losos.
Uživajte!