Muhammed Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather – svi veliki šampioni boksa imaju nešto zajedničko: oni su apsolutni paketi snage. I za to su morali moći stvarno mnogo progutati. No boks danas odavno više nije sport za siledžije. To dokazuje najnoviji trend na sportskoj sceni: sve više studija za fitness nudi programe treninga s elementima boksa i na taj način čine pravu stvar. Obožavatelji sporta pokazuju velik interes i mijenjaju bučice za boksačke rukavice. No pošteđeni su od borbe u ringu.

Fitness boks je u načelu kao boks – no bez protivnika. U središtu su procesi kretanja i trening. Ovisno o individualnom usmjerenju programa postoje različiti pristupi fitness boksu. Oni se u biti razlikuju s obzirom na odabrane vježbe. Dok je takozvani Box Conditioning još najbliži konvencionalnom boksu, kod Box Aerobica važno je sinkronizirati pokrete udaranja s glazbom. Slično je i kod Tae Boa, koji u usporedbi s Box Aerobicom snažnije postavlja težište na kickbox. Daljnje varijante su Body Combat, mješavina različitih vrsta borilačkih sportova, i tajlandski boks, kod kojeg su klasične tehnike boksa kombinirane s gaženjem, sudaranjem koljenima i tehnikama držanja.

No čemu sve to?

Fitness boks aktivira sve skupine mišića u ljudskom tijelu i savršeno je prikladan za cjelovit trening. Zahvaljujući raznovrsnim procesima kretanja pri boksanju cijelo tijelo je uključeno, čime je istodobno moguće trenirati izdržljivost, mišićnu snagu, brzinu i sposobnost koncentracije. Ugodni popratni efekt: pritom tijelo može sagorjeti do 800 kalorija. Osim toga, u naprednom tijeku treninga boks dovodi do boljeg osjeta ravnoteže, kao i više koordinacije. Upravo u stresnim danima može nam čudesno pomoći jednostavno iživljavanje na vreći za boks. Fitness boks osnažuje psihu i općenito dovodi do boljeg osjećaja tijela, kao i više samopouzdanja.

Da boksački sport odavno više nije čista domena muškaraca, dokazuje sve veći interes žena za fitness boks. I to nas ne čudi. Naime, prednosti su očite na prvi pogled: malobrojne vrste sporta omogućuju da istodobno treniramo cijelo tijelo. Kao sport All-in-one fitness boks postiže maksimalni efekt treninga uz istodobno minimalno trošenje vremena i može istodobno služiti kao ventil za stres i ljutnju. Potpuno bez borbe. I bez caka. 

Getty Images