Mora se priznati: više ne izgleda ukusno. No u kuhinji je dehidrirano voće i povrće tajno oružje koje su narodi Mezopotamije i Male Azije znali cijeniti već prije više od 5000 godina. Naime, tradicija proizvodnje suhog voća potječe s Istoka – iz današnje regije Irana, Iraka, Sirije, Turske. Do danas su upravo ondje datulje, smokve, grožđice i drenak bitni dijelovi regionalnih kuhinja i daju jelima ne samo uzbudljive aromatske kombinacije, nego znatno pridonose raznolikosti hranjivih tvari u inače škrtim regijama. Gotovo je biološki i logično da sušenje voća na suncu osobito u područjima siromašnima vodom predstavlja idealnu metodu konzerviranja, koju rado koristimo i za naše hladno godišnje doba.
Voda van, vitamini unutra!
Oduzimanjem vode pri sušenju intenzivira se okus namirnica, budući da je tekućina oduzeta pa se tako aromatične tvari koncentriraju u suhom voću. Zadržavaju se i vitamini i mineralne tvari. Osim toga, proces dehidriranja povećava valjanost namirnica, budući da zajedno s tekućinom oduzima bakterijama temelj za život. Ranije su se tako konzervirale važne namirnice i s time se preživljavala zima. I danas je moguće uzeti plodove i arome ljeta sa sobom u zimsku kuhinju – i za to nisu potrebni kemijski konzervansi. Kod kuće je idealno sušiti pomoću automata za sušenje, ali s nešto više strpljenja moguće je snaći se i bez njega. Promjena je zajamčena: za sušenje je prikladno gotovo sve – od kriške manga do ploške krastavca.

Pažnja, šećer!
Uz sve zdrave prednosti konzerviranih ljetnih plodova ipak je potrebno obratiti pozornost na stvari koje mogu pretvoriti prekomjerno uživanje u nešto što deblja. Dobra porcija sušenog voća od oko 40 g (puna šaka) sadrži otprilike jednaku količinu kalorija kao red čokolade. Kod ukusnog sušenog voća nažalost često ne ostajemo na punoj šaci i već smo gricnuli određenu količinu kalorija koje se tada kao zimsko salo neugodno priljubljuju uz tijelo. Osobito kod djece potrebno je zbog visokog sadržaja šećera u sušenom voću osim kalorija obratiti pozornost i na temu karijesa.
Naravno, energija sušenog voća je bitno „održivija” i zbog mnogih kompleksnih ugljikohidrata u metabolizmu tijela se obrađuje sporije nego čisti šećer. To čini sušeno voće idealnim izvorom energije za izdržljive sportaše, a kao zalogaj u uredu i tijekom fizičkog rada u međuvremenu daje dragocjenu energiju snagom prirode. Slatka nagrada koja još uz to povećava učinkovitost.