Saganki je tipično grčko predjelo koje sadrži pečeni ili prženi sir. Prema receptu chefa Filippoua, poslastici ćemo dodati kozice i sočan umak od rajčice. Inače, kozice imaju velik udio proteina te sadrže vrijedni jod. Impresivno jelo, zar ne?

Sastojci (za dvije osobe)

Sastojci:

  • 400 g kockica rajčice
  • 1 žuti luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 zelena paprika
  • 150 g feta sira
  • 10 g svježeg origana
  • 1 baguette za pečenje
  • 200 g kozica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • crni papar

Priprema

1. Pripremite povrće
1. Pripremite povrće

1. Sjeckanje povrća

Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Luk ogulite, prepolovite i nasijecite na tanke trake. Ogulite češnjak te ga sitno naribajte ili protisnite.
Papriku rasijecite na četiri dijela, otklonite sredinu s košticama te ju nasijecite na komadiće veličine otprilike 1 cm. Origano počupajte sa stapke i sitno nasjeckajte.

2. Na tavici zagrijte ulje i dodajte pripremljeno povrće
2. Na tavici zagrijte ulje i dodajte pripremljeno povrće

2. Priprema umaka

U velikoj tavi zagrijte 3 velike žlice ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, češnjak i papriku te pecite otprilike 4 min. Dodajte kockice rajčice zajedno s 200 ml vode, potom začinite solju, paprom, prstohvatom šećera i polovicom origana.
Pustite da proključa te nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte otprilike 15-18 minuta.

3. Pripremite kruh prema uputama
3. Pripremite kruh prema uputama
4. Feta sir izmrvite ma manje komadiće
4. Feta sir izmrvite ma manje komadiće

3. Pečenje kruha

U međuvremenu ispecite kruh prema uputama na pakiranju.

4. Priprema feta sira

Sir grubo izmrvite rukom i ostavite sa strane.

5. Dodajte kozice u umak i kratko prokuhajte
5. Dodajte kozice u umak i kratko prokuhajte

5. Dodavanje kozica

Kozice dodajte u umak i zagrijte ih otprilike 30 sekundi, a nakon toga odmah sklonite s vatre.

6. Saganaki servirajte direktno iz tavice
6. Saganaki servirajte direktno iz tavice

6. Serviranje saganakija

Saganaki servirajte izravno iz tave, pospite ga feta sirom i ostatkom origana te odmah u njemu uživajte zajedno s baguettom.