Proljeće je pred vratima, a nakon zimskog sna potrebno je razbuditi se i, između ostalog, počistiti stan i riješiti se nakupljenog viška stvari. I dok postoje oni koji uživaju u proljetnom čišćenju, puno je više onih koji izbjegavaju velika, takozvana generalna čišćenja životnog prostora. Kako vam čišćenje ipak ne bi bilo muka, donosimo nekoliko korisnih savjeta za olakšanje ovog pothvata, ali i benefita po vaše zdravlje ukoliko se odlučiti uhvatiti u koštac s prašinom i nepotrebnim naslagama.

Kako krenuti?

Mnogi stručnjaci preporučuju da u proljetno čišćenje krenemo s dobro razrađenim planom. Pod planom podrazumijeva se da popišemo sve prostorije u kući ili stanu, uključujući tavan, garažu i smočnicu te unutar svake od prostorija navedemo dijelove koje ne čistimo regularno primjerice, tepihe ili ormare. Osim plana čišćenja, ovaj veliki pothvat možemo si olakšati okupljanjem vlastitog „odreda za čistoću“. Stoga, nemojte čistiti sami, u proljetno čišćenje uključite i ukućane i ravnopravno rasporedite radne zadatke.

Priprema, pozor...čisti!

Uz plan čišćenja i podjelu poslova, s pospremanjem je potrebno krenuti od vrha na dolje. Drugim riječima, prašinu je potrebno počistiti prvu. Bilo da se radi o vrhovima ormara, koji su zanemareni od zadnjeg velikog čišćenja, preko zidova i stropova.  Zatim dolaze kuhinjski elementi i prozori, a potom tepisi i podovi. Osim prostorija u kojima provodite najviše vremena, ne zaboravite pozornost posvetiti i sporednim predjelima kuće, kao što su smočnice, tavani, garaže, ali i okućnica.

Rješavanje viška stvari

Proljetnim čišćenjem osim što ćete osvježiti prostor i lakše se borititi s nadolazećom sezonom alergija, možete i reorganizirati raspored u stanu te  pronaći izgubljene stvari. Jedna od trenutno najpopularnijih metoda organizacije životnog prostora jest metoda KonMari. Riječ je o postupku spremanja kojeg je osmislila japanska „stručnjakinja za pospremanje“ Marie Kondo, a bazira se na filozofiji izbacivanja nepotrebnog, kako iz ormara, tako i iz vlastitog života. Kondo savjetuje da temeljitu reorganizaciju doma započinjemo bacanjem stvari koje su nam suvišne, a kao glavnu odrednicu što od stvari treba zadržati, a čega se riješiti po KonMariju je pitanje: „Budi li ovo radost u meni?“.

Čišćenjem do bolje figure

Bilo da se odlučili slijediti japansku filozofiju pospremanja Marie Kondo ili slijedili već vlastite dobro uhodane rituale proljetnog čišćenja, aktivnim brisanjem prašine, čišćenjem podova i tepiha ili ličenjem i reorganizacijom prostora gubimo kalorije. Tako ćemo usisavajući u sat vremena potrošiti 250 kcal, a dodamo li tome i čišćenje svih prozora, govorimo o ukupno 575 kcal. Čišćenjem ormara potrošit ćemo 100 kcal, dok ličenjem i razmještanjem namještaja u sat vremena potrošimo jednako kao što bismo potrošili na jednom satu rekreativnog boksa, otprilike 350 kcal! I više nego dovoljno razloga da se što prije uhvatimo usisavača i sredstava za čišćenje.