Lošiju kvalitetu sna može uzrokovati više različitih čimbenika, a trenutno glavni krivac poremećaja kod spavanja je izvanredna situacija u kojoj smo se našli zbog pandemije koronavirusa. Bez obzira na trenutno stanje, nesanica je česta pojava, a uzrokovati ju mogu i različite promjene u bioritmu poput rada u smjenama, neprospavane noći, putovanja ili stresnih situacija, poput ove s koronavirusom. Manjak sna vodi do izmijenjenog percipiranja situacije, zbog čega možemo postati pretjerano emocionalno osjetljivi. Kako vratiti svojih uobičajenih 7 ili 8 sati sna doznajte u nastavku.

Rutina je bitna!

Kod problema s nesanicom, jedan od prvih savjeta stručnjaka za rješavanje ove situacije jest zadržavanje rutine. Važno je tijelo naviknuti na ritam tijekom dana. Kako bi se to postiglo, bitno je odrediti vrijeme buđenja i obavezno ustajati u predviđeno vrijeme. Isti princip vrijedi i za odlazak na spavanje. Jednom kada tijelo stekne naviku da primjerice odlazite u krevet u 23.00 sata, a ustajete u 7.00, bit će lakše zaspati i razbuditi se.

Osim vremena u koje ustajemo, odnosno odlazimo na počinak, potrebno je i odvojiti vrijeme prije spavanja za relaksaciju. Gledanje serije, rješavanje križaljki, dobro staro čitanje ili jednostavna meditacija najbolji su način za opustiti se i pripremiti tijelo za san. Pritom je dobro voditi računa da aktivnosti kojima se opuštamo budu maksimalno izolirane od korištenja pametnih uređaja. Drugim riječima, u aktivnosti koje opuštaju ne ubrajamo skrolanje po news feedu društvenih mreža.

Još jedan bitan čimbenik za kvalitetu sna je i okruženje u kojem spavamo. Prije spavanja potrudite se da temperatura u sobi bude nešto niža nego u ostatku doma (između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva), zamračite prostor i neka vam madrac i jastuk budu udobni.

Aktivnost tijekom dana

Kako biste si navečer olakšali počinak, važno je i voditi računa o aktivnostima tijekom dana. Osim posla i uobičajenih dnevnih obaveza, pokušajte izdvojiti vrijeme u danu za vježbe opuštanja. Ukoliko već niste, isprobajte yogu, vježbe rastezanja, meditaciju ili samo duboko opuštajuće disanje. Također, kako biste lakše zaspali u vrijeme predviđeno za san, barem u početku zaboravite na poslijepodnevni odmor i „spavanje iza ručka“. Power nap može imati svojih prednosti, no u situacijama poput ove, san je bolje sačuvati za uobičajeno vrijeme.

Izvor: healthline.com, ford.com/blog