Osim zbog dugih i toplih dana, ljeto volimo i zbog veće količine sunčeve svjetlosti. Veća i učestalija izloženost suncu potiče lučenje hormona sreće, omogućava bolju sintezu vitamina D važnog za naše kosti, bolje spavamo, ali i bolje izgledamo. Bez obzira što izlaganju treba postupati oprezno, naša koža voli sunce, a većina će se složiti kako nakon ljetnog odmora i sunčanja želi zadržati brončani ten. Upravo zato za vas smo istražili kako zadržati preplanulu put što dulje moguće te otkrili tri glavne smjernice u kojima se slaže većina stručnjaka.

 
1.    Tuširanje hladnijom vodom 
Glavni savjet kada je u pitanju zadržavanje preplanulog tena je briga o koži prilikom tuširanja. Uz blagi šampon, preporuča se tuširanje nešto hladnijom vodom od one kojom biste se uobičajeno tuširali ili tijekom zime. Osim što će vas osvježiti, hladniji tuš sprječava brzo guljenje gornjeg sloja kože. 


2.    Kreme za tijelo bogate maslacima
Kreme za tijelo obogaćene karite,shea ili maslacem s nekim sličnim sastojcima držat će vašu kožu vlažnom, a upravo ćete na taj način spriječiti neželjno guljenje. Osim toga, tijelo i lice će vam biti podatni i meki. 


3.    Hidratacija
Osim što ćete kožu hidratizirati izvana uporabom krema, losiona ili maslaca za tijelo, važno je hidratizirati se i iznutra. Stoga, pijte dovoljno vode posebice tijekom ljetnih mjeseci. Bilo bi dobro kada bi vam 2 litre vode dnevno postalo rutina bez obzira na godišnje doba. 
Osim ova tri glavna koraka, u očuvanju preplanule puti ulogu igra i beta katroten. Osim kroz konzumaciju narančastog voća poput dinje, dozu beta karotena preporuča se prije ljeta pojačati i kroz različite dodatke prehrani. Nadalje, prilikom sunčanja važno je zaštititi kožu kremama s faktorom i na taj način spiječiti crvenilo, a kao svojevrsni „final touch“ za brončanu put možete se poslužiti i bronzerima. 

 

Izvor: theblondesalad.com/cosmopolitan.hr