Već smo i ranije pisali kako sjedenje više od 8 sati dnevno, kroz duži vremenski period, ostavlja trag na naše fizičko zdravlje. Stoga stručnjaci iz dana u dan pokušavaju pronaći način kako neizbježno učiniti podnošljivijim i manje štetnim. Jedan od trendova koji se pojavio jer korištenje pilates lopte u uredu kao zamjenu za klasičan stolac. Provjerili smo razloge za i protiv pilates lopte u uredu, a u nastavku vam donosimo nekoliko zaključaka uz koje ćete lakše donijeti odluku.

Nova svrha starom pomagalu

Kao što joj i osnovna namjera nalaže, pilates loptom poboljšava se ravnoteža pojedinca. Sukladno tome, koristeći pilates loptu u uredu, kako bismo zadržali ravnotežu i ostali sjediti, potrebno je više aktivirati mišiće nego kod klasičnog sjedenja. Uz to, pilates loptu uvijek je moguće i tijekom radnog vremena iskoristiti za kratko razgibavanje i aktivnu pauzu, a zbog svoje gibljivosti, neki tvrde da laganim poskakivanjem ili ljuljanjem na lopti uspješno otklanjamo stres. 

Znanost se ipak ne slaže

Bez obzira na navedene benefite korištenja pilates lopte u uredu, znanost ipak ne podupire teoriju zamjene uredskog stolca. Obzirom da je stolac namijenjen kako bi stabilizirao tijelo i pružio podršku mišićima i opuštenost, kod lopte dolazi do konstantne aktivacije mišića i samim time, kroz duži period, do njihovog umaranja. Uz to, prema nekim istraživanjima, postoji veća mogućnost za povećanje stresa na donjem lumbalnom dijelu nego kod klasičnog sjedenja. Također, sjedenje na lopti kroz duži vremenski period može dovesti i do osjećaja neugode, zbog čega će svejedno biti potrebno kratko ustati i prošetati. 

Odluka je na vama...

Za kraj, možemo se složiti kako je ideja o zamjeni uredskog stolca pilates loptom naišla na odobravanje u podjednakoj mjeri kao i na protivljenje. Ipak, obzirom da sa znanstvenog stajališta korištenje pilates lopte može uzrokovati slične probleme kao i dugotrajno sjedenje, naš je prijedlog da pilates loptu umjesto stolca koristite povremeno, kao dodatno pomagalo. Kombinirajte klasični stolac i pilates loptu jer na taj način možete pokrenuti tijelo tijekom radnog dana, na čemu će vam vaši mišići zasigurno biti zahvalni.

 

Izvor: ergo-plus.com, lifehacker.com, builtlean.com