Svatko zna za njih: savršeno inscenirane fotografije jela na Facebooku ili Instagramu. Fanatici fitnessa iz Amerike sad su postavili novi trend, koji je zahvaljujući društvenim mrežama i kod nas sve omiljeniji: Meal Prep. To zvuči moderno – a tako i jest. Ipak, taj fenomen nije nov. Meal Prep na hrvatskom znači nešto sasvim jednostavno: unaprijed skuhati.

Što se skriva iza tog trenda?

Kada ste na putu, teško je uravnoteženo se hraniti. Ponuda brze hrane je prevelika. Previše masti, šećera i dodatnih tvari skriva se u gotovim proizvodima u supermarketima. Meal Prep nudi jednostavno rješenje i zdravu alternativu. Riječ je o izbjegavanju restorana brze hrane i nezdravih gotovih proizvoda planiranim kuhanjem unaprijed. Prednosti su vidljive na prvi pogled. Uvijek sasvim točno znamo što jedemo prema vlastitom ukusu. S Meal Prepom tijelo ciljano dobiva sve hranjive tvari koje su mu potrebne kako bi dugoročno ostalo zdravo. Najbolje od svega: budući da sami unaprijed kuhate svoje jelo, na kraju više novca ostaje u novčaniku. Daljnja prednost: kuhanjem unaprijed izbjegavate smeće. Bilo da je riječ o narudžbi kod službe za dostavu ili sendviču s police supermarketa brzi obroci u pravilu troše gomilu materijala za pakiranje, koji odmah nakon jela ponovno završava u smeću. Sasvim je drugačije s Meal Prepom. Za čuvanje i transport unaprijed skuhanih jela prikladne su mnoge posude. Možete jednostavno upotrijebiti stare staklenke s poklopcem ili slično. Posude i kutije za ručak od stakla ili plastike praktične su, moguće ih je dobro zatvoriti i mogu biti uvijek iznova upotrijebljene. Tko ne želi trošiti mnogo novca na to, može u supermarketu pronaći jeftine plastične kutije, koje je najčešće moguće ponovno upotrijebiti. No pritom je važno da su one bez štetnih tvari. Mast, šećer i ekipa mogu se spakirati. Naime, sve više ljudi unaprijed kuha zdravo i nosi svoje jelo sa sobom. Kutija za ručak je ponovno ovdje.

Kuhanje unaprijed za naknadnu pripremu – tako funkcionira meal prep

Kako bi pri kuhanju unaprijed bila osigurana promjena, potrebno je malo pripreme. Ako već tijekom kupnje znate što je sljedećih dana na jelovniku, velik dio posla već je obavljen. Kako ćete tada upotrebljavati Meal Prep u svakodnevici, potpuno je prepušteno vama. Jedna mogućnost je voditi računa o osnovnim namirnicama. Pazite na to da uzimate dovoljno bjelančevina, voća, povrća i salate. Te osnovne namirnice možete bez velikog troška kombinirati, zapakirati i ponijeti sa sobom – i tako zdravo ići kroz dan. Druga mogućnost: već prethodnu večer pripremiti jelo za sljedeći dan. Za to jednostavno možete računati porciju više. Neki Meal Preperi čak idu dotle da već nedjeljom unaprijed kuhaju za cijeli tjedan. Prednost toga je da tijekom ionako stresnih radnih dana ne moramo razmišljati još i o jelu za sljedeći dan. Najbolje je jednostavno isprobati – jer svatko ima svoje osobne interese i rutine. Uravnotežena prehrana je temeljni preduvjet kako bismo trajno ostali zdravi i sposobni za uspjeh. Trend kuhanja unaprijed i povratak kutije za ručak pritom je moguće vrednovati kao pozitivan znak. Svijest o zdravlju je ovdje i raste – potpuno neovisno o tome gdje se upravo nalazimo na putu.

Sve u svemu: svakako vrijedi pokušati.