Želja za nepoznatim pokretač je putovanja. To razlikuje putnika od turista koji traži poznato u stranom kako bi se odmorio i uvijek iznova vraćao ako mu se ondje jednom svidjelo. Turist ponosno drži iglu turizma u zlatu za višegodišnje vraćanje, dok putnik pred sobom nosi iglu kompasa kako bi pronašao put u nesigurno. Taj intenzivni doživljaj stranih krajolika i kultura s druge strane uobičajenog u takozvanom „vanu“ (kombi-prikolica), potpuno bez udobnosti hotela i zidova kluba za praznike koji nas štite, posebno je uzbudljiv i ispunjujuć. Sloboda biti danas ovdje, a sutra tamo, jednom usred divljine i nakon toga usred urbane džungle, to je individualna neovisnost takozvanog „vanlife“, pokreta (u najdoslovnijem smislu riječi) koji se može shvatiti kao trend suprotan bezdušnom masovnom turizmu našeg doba. Svaki dan vanlifea je putovanje prema jednostavnosti koju je civilizacija zakopala, odbijanje luksuza, potrošačkog društva i turbokapitalizma. Pokretanjem vozila u smjeru pustolovine potpuno automatski smo prepušteni samima sebi, moramo živjeti s okolišem i možemo naučiti biti zadovoljni „osnovama“ života. 

Pustolovina počinje u glavi 

Svako putovanje počinje snom. Snom o danima u kojima ne vidimo kuće, urede, druge ljude ili san o gradovima kao koncentratu ljudskog života i križanjima različitih kultura i životnih svjetova. Ovdje je taj san koji nas potiče i koji nas pokreće. Sljedeći korak iz snova stvara plan koji obuhvaća sve bitno što čini da san postane stvarnost: od opreme, odabira prikladnog vozila i njegove opreme do rute putovanja.

„We do not take a trip; a trip takes us.“

Uz prave prikolice planiranje je već uzbudljiv dio putovanja. Hoćemo li radije putovati povijesnim terenskim vozilom s krovnim šatorom, kultnim autobusom VW ili visokotehnološkim teretnim vozilom za ekspedicije sa svim tehničkim udobnostima, pitanje je stila i cilja. U vezi s tim dvije knjige donose inspiraciju i iskustva najrazličitijih tipova vanlifea na svim rutama koje se samo mogu zamisliti.

Vans, nomadi i avantura

Biblija vanlifea „Hit the Road“ konkretnim savjetima i dojmljivim pričama i fotografijama donosi inspiraciju za putovanje vlastitim hotelom na četiri kotača. Ciljevi putovanja više nisu udobnost pet zvjezdica i zemlje sa zalogajnicama u kojoj teče med i mlijeko, nego autentično iskustvo putovanja samog po sebi. Svaka stranica donosi konkretnu pomoć pri planiranju i provođenju „van“ putovanja, sve do kuhanja i opremanja vozila. No u središtu se nalazi doživljaj putovanja individualnih pustolova (što uz divne slike i originalne tipove čini čitanje iz užitka već prvim dijelom užitka putovanja) koji čitatelju dokazuju jedno: to svatko može učiniti i sam, izgovori ne vrijede – Hit the Road!

Život u vozilu i u akciji

"Off the Road“ je takoreći još konkretnija uputa za „van“ putovanje u obliku knjige. Na temelju vrlo osobnih priča „kopnenih putnika“, sportaša i otkrivača knjiga donosi snažnu dozu želje za putovanjem uključujući korisnu „prtljagu za putovanje“ koja sadržava sve što će vam biti potrebno na putovanju, od detaljnih savjeta za opremu do moralnog oruđa. Konačno, pogreške, krize i vremenske nepogode dio su avanture i čine samo putovanje ciljem.