I dok smo zbog koronavirusa i nastale epidemije primorani najviše vremena u danu provoditi u našim domovima, ne treba u potpunosti negativno shvaćati nastalu situaciju. Umjesto toga, možemo ju shvatiti kao priliku da nešto novo naučimo, nadoknadimo zaostatke koje nam tipičan radni dan ne bi dozvolio nadoknaditi još mjesecima ili možda pogledamo film i seriju koju već tjednima planiramo pogledati.

Online učenje jezika

Vrijeme izolacije možemo kvalitetno iskoristiti i to za usvajanje novih znanja i vještina. Sve što će vam za ovaj pothvat trebati su pristup internetu i dobra volja.

Želite li primjerice naučiti neki strani jezik ili ponoviti onaj kojim već dobro vladate, prvi na listi preporuka je Duolingo. Izbor jezika je opširan, a cijela stranica koncipirana je poprilično jasno te je jednostavna za uporabu. Po konceptu sličan Duolingo-u, Mango Languages također nudi opciju vježbanja stranog jezika kroz interaktivne zadatke, no glavna razlika je u tome što nudi i neke egzotičnije jezike, ali i tzv.mrtve jezike poput jidiša, tuvanskog i starogrčkog.

Osim kroz dva spomenuta alata, svoje jezične vještine možete izbrusiti kroz Busuu. Busuu je možda više prilagođen onima s određenim predznanjem, budući da je stranica usmjerena na komunikaciju s izvornim govornicima jezika koji želimo naučiti. Stupnjevi su podijeljeni na početni, elementarni i srednji tečaj, a odabrati se mogu arapski, engleski, francuski, njemački, talijanske, japanski, poljski, portugalski, ruski, španjolski i turski jezik.

Ukoliko ste već polaznike neke od škola stranih jezika, svakako se raspitajte za preporuke kod nastavnika, ali i za eventualnu mogućnost online učenja. Naime, mnoge škole su za svoje polaznike pripremile online radionice i sadržaje stavljaju na za to predviđene platforme.

Radionice za kompjuteraše

Ukoliko ste pak oduvijek željeli naučiti nešto više o programskim jezicima poput Jave i C++, možda je baš sada prilika da svome znanju udarite dobre temelje. Jedna od stranica na kojoj možete pronaći velik broj besplatnih osnovnih tečajeva programiranja je Coursera.  I dok će na Courseri biti potrebno ipak nešto platiti za određene tečajeva ili dobivanje certifikata, Freecodecamp je neprofitna platforma koja nudi u potpunosti besplatne osnovne tečajeve web dizajna, algoritama, JavaScripta, vizualizacije podataka i sličnog.

Za trenutne i buduće marketingaše

Tečajevi vezani za društvene mreže i marketing na ovim platformama ne moraju nužno biti skupi. Za osnovna znanja iz ovih područja moguće je dobiti besplatne online tečajeve. Najpoznatiji od besplatnih alata je Google-ova digitalna garaža, pomoću koje Vam Google sve tajne otkriva u potpunosti besplatno.

Ukoliko pak želite produbiti svoja opća znanja, online alat koji preporučamo je Future Learn. Riječ je o platformi koja nudi širok raspon tema – od medicine do povijesti, a tečajevi u besplatnoj verziji u većini slučajeva korisnicima su dostupni tijekom perioda od 8 tjedna. Sasvim dovoljno dok ne prođe epidemija, zar ne?

Za odmor i razonodu

Ukoliko biste se ipak željeli odmoriti od učenja i ostaviti ga za neku drugu priliku, mnoge kulturne ustanove u ovom periodu nude svoj program online i besplatno.

Tako Kino Mediteran nudi više od 38 sati besplatnog filmskog programa. Sve što trebate učini je unijeti kod KARANTENA. Sličnu ponudu ima i servis Picbox Now, koji je trenutno sve korisnike oslobodio usluge plaćanja.

Kulturna ponuda ne staje samo na serijama i filmovima. U cilju zadržavanja ljudi u domovima kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije, kazališta su uskočila s online produkcijom svojih sadržaja. Tako od 16.ožujka Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s 24sata svake večeri organizira prikazivanje svojih hit predstava. Predstave se prikazuju besplatno na Youtube kanalu 24sata, a prva prikazana bio je kultni hit „Tko pjeva, zlo ne misli“. Za daljnji raspored prikazivanja, pratite Facebook stranicu zagrebačkog HNK.

Kazališnu online scenu za najmlađe odlučilo je organizirati kazalište Mala scena. Mala scena online prikazivat će svoje najpopularnije predstave, a za pregled potrebno je platiti „ulaznicu“ u iznosu od 35kn. Ipak, ulaznica vrijedi za jedan uređaj, tako da po simboličnoj cijeni cijela obitelj može uživati u izvedbama ovog daskališta.

Valja spomenuti i kako su mnogi muzeji otvorili svoja online vrata korisnicima. Najpoznatije zbirke muzeja diljem svijeta možete pogledati iz udobnosti svog doma. 

 

Možemo se složiti kako život u modernom i digitaliziranom društvu donosi brojne prednosti u situaciji poput ove. Stoga, ostanite doma, brinite o sebi i drugima i uživajte u brojnim online sadržajima!

 

Izvori: Novilist.hr, fastcompany.com, HNK Zagreb, Miss7, Mala scena, Pickbox, Kino Mediteran