Ovaj je recept stvoren u suradnji s Konstantintom Filippouom, poznatim austrijskim kuharom grčkog podrijetla. Musaka je jedno od najpoznatijih grčkih nacionalnih jela! Iako ovaj složenac izvorno potječe iz arapskog prostora, dospio sve do Balkana, a za grčku su inačicu tipične kriške patlidžana koje se skrivaju između listova za lazanje, goveđeg mljevenog mesa i bešamel umaka.

Sastojci (za dvije osobe):

  • 250 g tvrdo kuhanih krumpira
  • 1 patlidžan
  • 2 g mljevenog cimeta
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g mljevenog goveđeg mesa
  • 1 netretirani limun
  • 20 g svježeg peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g svježih listova za lazanje
  • sol
  • crni papar
  • maslinovo ulje
  • biljno ulje
  • pšenično brašno
  • maslac

Priprema (50 - 60 minuta)

1. U posoljenoj vodi skuhajte krumpir
1. U posoljenoj vodi skuhajte krumpir

1. Kuhanje krumpira

Stavite 1 malu žlicu soli i vodu za krumpir u lonac srednje veličine i pustite da proključa.
Za to vrijeme krumpire operite, ogulite i nasijecite na kriške širine 0,5 cm. Potom ih blanširajte otprilike 1 minutu, zatim ocijedite s pomoću cjedila (pri tome sačuvajte vodu), krumpire isperite hladnom vodom te ostavite da se ocijede.

2. Patlidžane posipajte cimetom te začinite solju i paprom
2. Patlidžane posipajte cimetom te začinite solju i paprom

2. Priprema povrća

Pećnicu zagrijte na 200 °C. 
Patlidžane također nasijecite na kriške širine 0,5 cm, potom ih u zdjeli dobro pomiješajte s cimetom, solju i paprom (po ukusu). Iscijedite limun. Otkinite listove peršina i sitno ih nasjeckajte. Ogulite češnjak te ga sitno nasjeckajte ili protisnite.

3. Popržite kriške patlidžana
3. Popržite kriške patlidžana

 

3. Prženje patlidžana

U velikoj tavi jako zagrijte 4 velike žlice biljnog ulja. Čim se tava zagrije, kriške patlidžana pržite otprilike 2-3 minute sa svake strane, dok ne budu glatki i ne postignu zlatno smeđu boju. Potom ih izvadite iz tave te ih ostavite da se ocijede na papirnatom ubrusu.
Po potrebi nadolijte ulja.

4. Popržite goveđe mljeveno meso na soku u kojem ste pržili patlidžane
4. Popržite goveđe mljeveno meso na soku u kojem ste pržili patlidžane

4. Priprema mesa

Tavu ponovno zagrijte na srednju temperaturu. Goveđe mljeveno meso dodajte tekućini od prženja patlidžana te ga miješajte i pržite zajedno s limunovim sokom, polovinom peršina i češnjaka otprilike 4 minute, sve dok svi komadi mesa u potpunosti ne poprime smeđu boju.
Kada ste gotovi, meso odložite na stranu.

5. Pripremite bešamel umak
5. Pripremite bešamel umak

5. Priprema bešamel umaka

U malom loncu i pri niskoj temperaturi pržite 2 velike žlice maslaca i 2 velike žlice brašna oko 2 minute, dok ne dobijete smeđu smjesu. Postupno dolijevajte 250 ml mlijeka i miješajte neprestano pjenjačom. Nakon što je proključalo začinite solju i paprom te pri niskoj temperaturi kuhajte 6 do 8 minuta te povremeno promiješajte.
Posudu za složenac premažite s malo maslinovog ulja.

6. Dovršite musaku
6. Dovršite musaku

6. Dovršavanje musake

Dva lista za lazanje kratko smekšajte u vodi od krumpira - 1 list stavite na dno, prekrijte ga bešamel umakom i mesom, na to stavite jedan sloj patlidžana, zatim jedan sloj krumpira. Postupak ponovite s preostalim sastojcima. Na kraju zalijte bešamel umakom.
Musaku zapecite otprilike 10-15 minuta na srednjoj rešetki pećnice.

Pospite peršinom i uživajte!