Tko nema u glavi, ima u nogama, kaže stara izreka. To nije sasvim točno. Zapravo bi morala glasiti: sve što imamo u nogama, najprije imamo u glavi. Točnije rečeno, u mozgu. Regiju koja je nadležna za kontrolu procesa kretanja neuroznanost naziva motorni korteks. On se proteže kao traka preko glave, od uha do uha. Iz motornog korteksa preko neurona se mišićnim vlaknima predaju električni impulsi, što iznova pokreće mišiće. Kroz mnogo pojedinačnih impulsa i kontrakcija koje slijede mišići, konačno nastaju naši kompleksni pokreti. Savršeno izvoditi kompleksne pokrete prvenstveno je važno u svakodnevici vrhunskog sportaša kao što je Andrew Talansky.

Taj Amerikanac svoju je karijeru započeo je karijeru u dobi od 17 godina na amaterskim natjecanjima u biciklizmu. U dobi od 24 godine 2012. je pobijedio na Tour de l‘Ain, a dvije godine kasnije na Critérium du Dauphiné. Tour de France jednom je završio s desetim, a jednom s jedanaestim mjestom u ukupnom poretku. Daljnjoj uspješnoj budućnosti u biciklizmu ništa nije stajalo na putu. Iznenađenje je bilo razmjerno veliko kad je Talansky u jesen 2017. godine objavio da će prestati. Nakon kratkog vremena bilo je jasno zašto: Talansky je odlučio da će svoju karijeru nastaviti kao triatlonac. To je za tog danas 30-godišnjaka značilo prihvatiti dvije nove vrste sporta u trening. Nove pokrete. Nove rutine. Od prosinca 2016. godine Talansky trenira pomoću tehnologije Halo Sport poduzeća Halo Neuroscience.

Halo Sport

To konkretno znači: on trenira sa slušalicama. Ono što izvana izgleda kao da jednostavno samo sluša glazbu tijekom treninga, u stvarnosti je koncept koji se temelji na neuroznanstvenim spoznajama i takozvanom neuroprimingu. Učenje se u našem mozgu odvija preko sustava ponavljanja. Pritom je svejedno radi li se o nepoznatom jeziku, matematičkom zadatku ili o novim procesima kretanja u sportu: ponavljanje je ključ za uspjeh. U znanosti je pritom riječ o takozvanoj neuroplastičnosti. Mozak osnažuje postojeće veze među neuronima ili u procesu učenja stvara nove. Tako od nesigurnih pokreta početnika u nekom trenutku nastaju potpuno točni procesi profesionalca. No plastičnost, dakle sposobnost mozga da uvijek iznova optimizira naše tjelesne pokrete, ne pomaže samo kod profinjavanja procesa. Povećana učinkovitost motornog korteksa utječe i na izdržljivost i snagu. Što bolje ovladamo nekim obrascem pokreta, to ga učinkovitije možemo izvesti i pritom štedimo energiju. U nekom trenutku mozak točno zna koja mišićna vlakna mora stimulirati, a koja su nepotrebna za pokret.

Upravo za sportaše je važno u pravo vrijeme moći odvrtjeti ispravne obrasce. Visoki rezultati na treningu ili natjecanju često ovise o precizno taktiziranim pokretima. Ovdje nastupa poduzeće Halo Neuroscience s takozvanim neuroprimingom i slušalicama Halo Sport. Obećanje start-upa iz Silicijske doline: povećana plastičnost i učinkovitiji trening zahvaljujući električnoj stimulaciji motornog korteksa. Ona se odvija preko spužvastih kvržica koje su postavljene s unutarnje strane slušalice. Kroz električne impulse trebaju brže nastati veze među neuronima potrebne za učenje novog pokreta. Za Andrewa Talanskyja nova metoda treninga došla je u pravo vrijeme. Njegov cilj kao novaka u triatlonu su svjetska prvenstva Ironman.

„Ultimativni izazov za glavu, tijelo i dušu. U sve tri vrste sporta želim doći na razinu svjetskog prvaka”, kaže on. Neuropriming je integrirao u svoj redoviti trening, a Neuropriming Session odvija se u prvih dvadeset minuta treninga. Potom nastupa faza „afterglowa”, koja traje oko 60 minuta i tijekom koje više nije potrebno nositi slušalice. U toj fazi neuroni su još napunjeni i prema riječima izumitelja tehnike Halo dolazi do najboljih efekata treninga. Između jedinica treninga s tehnologijom Halo Sport treba proći najmanje osam sati.