Ovaj je recept stvoren samo za vas u ime Merkur osiguranja u suradnji s Konstantintom Filippouom. Tajine od povrća inspiriran okusima Maroka! Tikva je čudo hranjivih tvari jer obiluje mnoštvom vitamina i minerala te je uz to bogata proteinima. Za ugodnu ljutinu zadužena je harissa, afrička mješavina začina koja se sastoji od čilija, kumina, korijandera i češnjaka.
Sastojci su predviđeni za 2 osobe, a za pripremu će vam biti potrebno 30 do 40 minuta.
Sastojci:
- 200 g kus-kusa
- 1 butternut tikva
- 1 patlidžan
- 1 tikvica
- 1 mladi luk
- 1 crvena paprika
- 250 g tvrdo kuhanih krumpira
- 1 češanj češnjaka
- 1 netretirani limun
- 5 g praha harissa
Priprema
1. Priprema povrća
Pećnicu zagrijte na 200 °C s cirkulirajućim zrakom. Tikvicu nasijecite na grube kockice. Tikvu ogulite, prepolovite, otklonite sredinu s košticama s pomoću žlice. Tikvu potom isijecite na kockice veličine otprilike 2 cm.
2. Rezanje ostalog povrća
Patlidžan nasijecite na trake širine 2 cm. Papriku prepolovite, izvadite sjemenke i nasijecite na trake širine 2 cm. Krumpire ogulite i isijecite na kockice veličine 3 cm. Sitno naribajte limun te ga po tome iscijedite.

3. Priprema mješavine začina
Ogulite češnjak te u mužaru s prstohvatom soli preradite u pastu. Dodajte 1 veliku žlicu limunovog soka, 2 velike žlice maslinovog ulja i mješavinu začina te dobro sjedinite. U vatrostalnom loncu na srednjoj temperaturi zagrijte 2 velike žlice maslinovog ulja.

4. Prženje povrća
Dodajte tikvu, patlidžan, papriku i krumpir te pržite otprilike 5 min. Dodajte pastu sa začinima te promiješajte kako bi povrće bilo u potpunosti prekriveno. Dodajte tikvicu te ju kratko prepržite. Dodajte 100 ml vode. Začinite solju i paprom te do kraja ispecite na srednjoj rešetki pećnice otprilike 25 min.
5. Priprema harisse i kus-kusa
Proključajte 350 ml vode u kuhalu za vodu. U vatrostalnoj posudi pomiješajte 200 g kus-kusa s vrućom vodom, poklopite te ga pustite da stoji otprilike 8-10 min dok ne upije svu vodu. Potom ga protresite vilicom.
6. Serviranje
Mladi luk nasijecite na tanke kolute te ga zajedno s 1 velikom žlicom maslinovog ulja, malo soli, papra, ostatkom limunovog soka, naribanom koricom limuna pomiješajte s kus-kusom. Kus-kus raspodijelite u duboke tanjure, na to servirajte tajine te sve pokapajte umakom koji je nastao u pećnici. Posljednji put prema ukusu začinite solju i paprom te uživajte!
