Ovaj je recept stvoren samo za vas u ime Merkur osiguranja u suradnji s Konstantintom Filippouom. Tajine od povrća inspiriran okusima Maroka! Tikva je čudo hranjivih tvari jer obiluje mnoštvom vitamina i minerala te je uz to bogata proteinima. Za ugodnu ljutinu zadužena je harissa, afrička mješavina začina koja se sastoji od čilija, kumina, korijandera i češnjaka.

Sastojci su predviđeni za 2 osobe, a za pripremu će vam biti potrebno 30 do 40 minuta. 

 

Sastojci: 

  • 200 g kus-kusa
  • 1 butternut tikva
  • 1 patlidžan
  • 1 tikvica
  • 1 mladi luk
  • 1 crvena paprika
  • 250 g tvrdo kuhanih krumpira
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 netretirani limun
  • 5 g praha harissa

 

Priprema
Tikvicu nasijecite na kockice
Tikvicu nasijecite na kockice
Narežite ostalo povrće
Narežite ostalo povrće

1. Priprema povrća

Pećnicu zagrijte na 200 °C s cirkulirajućim zrakom. Tikvicu nasijecite na grube kockice. Tikvu ogulite, prepolovite, otklonite sredinu s košticama s pomoću žlice. Tikvu potom isijecite na kockice veličine otprilike 2 cm.

2. Rezanje ostalog povrća

Patlidžan nasijecite na trake širine 2 cm. Papriku prepolovite, izvadite sjemenke i nasijecite na trake širine 2 cm. Krumpire ogulite i isijecite na kockice veličine 3 cm. Sitno naribajte limun te ga po tome iscijedite.

Pripremite mješavinu začina
Pripremite mješavinu začina

3. Priprema mješavine začina

Ogulite češnjak te u mužaru s prstohvatom soli preradite u pastu. Dodajte 1 veliku žlicu limunovog soka, 2 velike žlice maslinovog ulja i mješavinu začina te dobro sjedinite. U vatrostalnom loncu na srednjoj temperaturi zagrijte 2 velike žlice maslinovog ulja.

Prženje povrća
Prženje povrća

4. Prženje povrća

Dodajte tikvu, patlidžan, papriku i krumpir te pržite otprilike 5 min. Dodajte pastu sa začinima te promiješajte kako bi povrće bilo u potpunosti prekriveno. Dodajte tikvicu te ju kratko prepržite. Dodajte 100 ml vode. Začinite solju i paprom te do kraja ispecite na srednjoj rešetki pećnice otprilike 25 min.

5. Priprema harisse i kus-kusa

Proključajte 350 ml vode u kuhalu za vodu. U vatrostalnoj posudi pomiješajte 200 g kus-kusa s vrućom vodom, poklopite te ga pustite da stoji otprilike 8-10 min dok ne upije svu vodu. Potom ga protresite vilicom.

Priprema harisse i kus-kusa
Priprema harisse i kus-kusa

6. Serviranje

Mladi luk nasijecite na tanke kolute te ga zajedno s 1 velikom žlicom maslinovog ulja, malo soli, papra, ostatkom limunovog soka, naribanom koricom limuna pomiješajte s kus-kusom. Kus-kus raspodijelite u duboke tanjure, na to servirajte tajine te sve pokapajte umakom koji je nastao u pećnici. Posljednji put prema ukusu začinite solju i paprom te uživajte!

Serviranje
Servirajte i uživajte!