Sastojci
- 1½ L mlijeka
- 320g bijelog pšeničnog griza
- 3 jaja
- 200 g Taleggio sira
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 100g naribane mozzarelle
- 80g parmezana, ribanog
- 1 sredina (srce) salate
- 100 ml maslinovog ulja
- 50g maslina, nasjeckanih
- 30g kapara, nasjeckanih
- sok od 2 limuna
- sol, papar
- 1 stručak potočarke
Gremolata
- 1 ½ grančica peršina ravnog lista, nasjeckanog
- 60ml maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica grubo naribane limunove kore
- 1 češanj češnjaka, prešani
Za gremolatu pomiješajte peršin, ulje, limunov sok i luk, češnjak i stavite na stranu.
Priprema jela
- Prokuhajte mlijeko u velikoj posudi na srednje jakoj vatri i postepeno dodavajte griz. Kuhajte drvenom žlicom 2-3 minute uz miješanje.
- Umiješajte taleggio (ili neki drugi lagani mladi sir), parmezan i mozzarelleu, dok se sve ne pomiješa do glatke mase. Začinite po ukusu solju i paprom.
- Dodajte jaja jedno za drugim dok miješate, izlijte masu u tanko namašćenu posudu za pečenje (20x30cm) i pecite u pećnici na 180 ° oko 20-30 minuta.
- Zatim izrežite na 12 pravokutnika (približno 4x10cm) i pržite ih u tavi do zlatno žute boje. Drenirajte gremolatom. Srce salate salate narežite na osam dijelova, marinirajte solju, paprom, maslinovim uljem i limunom.
- Na tanjur stavite knedle od sira, dodajte marinirana srca salate i poslužite posuto s potočarkom.