Sastojci
  • 1½ L mlijeka
  • 320g bijelog pšeničnog griza
  • 3 jaja
  • 200 g Taleggio sira
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 100g naribane mozzarelle
  • 80g parmezana, ribanog
  • 1 sredina (srce) salate
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 50g maslina, nasjeckanih
  • 30g kapara, nasjeckanih
  • sok od 2 limuna
  • sol, papar
  • 1 stručak potočarke

Gremolata

  • 1 ½ grančica peršina ravnog lista, nasjeckanog
  • 60ml maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica grubo naribane limunove kore
  • 1 češanj češnjaka, prešani

Za gremolatu pomiješajte peršin, ulje, limunov sok i luk, češnjak i stavite na stranu.

 

Priprema jela
  1. Prokuhajte mlijeko u velikoj posudi na srednje jakoj vatri i postepeno dodavajte griz. Kuhajte drvenom žlicom 2-3 minute uz miješanje.
  2. Umiješajte taleggio (ili neki drugi lagani mladi sir), parmezan i mozzarelleu, dok se sve ne pomiješa do glatke mase. Začinite po ukusu solju i paprom.
  3. Dodajte jaja jedno za drugim dok miješate, izlijte masu u tanko namašćenu posudu za pečenje (20x30cm) i pecite u pećnici na 180 ° oko 20-30 minuta.
  4. Zatim izrežite na 12 pravokutnika (približno 4x10cm) i pržite ih u tavi do zlatno žute boje. Drenirajte gremolatom. Srce salate salate narežite na osam dijelova, marinirajte solju, paprom, maslinovim uljem i limunom.
  5. Na tanjur stavite knedle od sira, dodajte marinirana srca salate i poslužite posuto s potočarkom.