Bez obzira na vremenske prilike, ne postoji ništa bolje od toplog složenca. Pikantno mariniran svinjski file u pećnici se sočno peče pod hrskavom koricom lepinje. Svinjski file sa samo 2-3 % udjela masti je kao stvoren za zdravu kuhinju!
Sastojci (za dvije osobe):
- 1 žuti luk
- 250 g svinjskog filea
- 1 netretirani limun
- 4 lepinje
- 20 g svježeg vlasca
- 1 češanj češnjaka
- 250 g jogurta, 3,6 %
- 5 g mljevenog sumka
- maslinovo ulje
- sol
- crni papar
Priprema

1. Nasjeći sastojke
Pećnicu zagrijte na 200 °C . Sitno naribajte limun te ga po tome iscijedite. Vlasac nasijecite na sitne kolute. Ogulite i protisnite češnjak. Luk ogulite, prepolovite i nasijecite na tanke trake. Svinjske filete također nasijecite na tanke trake.

2. Mariniranje mesa
Luk, trake svinjskog filea, sumak, 1 veliku žlicu maslinovog ulja, naribanu koricu limuna i polovinu soka od limuna sjedinite u jednoj zdjeli, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira otprilike 10 minuta.

3. Priprema umaka od češnjaka
Jogurt po ukusu sjedinite s češnjakom, soli, paprom, većim dijelom vlasca i preostalim sokom od limuna te ostavite da se hladi.
4. Priprema lepinja
Posudu prikladnu za složenac premažite s malo ulja. Lepinje nakidajte na manje komade te dvije trećine stavite u posudu za složenac. Po tome raspodijelite mješavinu mesa te prekrijte preostalim lepinjama. Sve obilno prelijte maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
5. Pečenje složenca
Složenac pecite otprilike 20 minuta na srednjoj rešetki pećnice, sve dok meso nije pečeno, a lepinja hrskava.
Nakon 10 minuta složenac prekrijte aluminijskom folijom kako lepinja ne bi zagorjela.

6. Serviranje
Nakon završetka pečenja složenac izvadite iz pećnice, ukrasite ga ostatkom vlasca te ga poslužite uz umak od češnjaka.