Kultivirana biljka iz jugoistočne Azije

Banana (ranije također: rajska smokva) potječe s manjih otoka u jugoistočnoj Aziji. Smatra se jednom od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. No u Europi je banana poznata tek od početka 20. stoljeća. Postoji gotovo beskonačno mnogo vrsta biljaka banane, od banana za kuhanje do japanske vlaknaste banane. Vrsta koju uživamo u Europi je takozvana desertna banana.

Energetski pojačivač

Banane sadrže idealnu mješavinu vitamina (prije svega B6 i C), mineralnih tvari, balastnih tvari, bjelančevina i ugljikohidrata – prije svega one vrijedne, snažne dugolančane – te su time prava bomba hranjivih tvari koja organizmu daje dugotrajnu energiju. To žuto voće je zbog toga idealno kao doručak ili mali obrok za snagu u međuvremenu. Jedna banana daje energiju za polusatni workout.

U formi zahvaljujući kaliju i magneziju

Banane sadržavaju veliku količinu kalija koji regulira krvni tlak i podmazuje mišiće. Sadržani magnezij djeluje protiv grčeva u listu ili sprječava upalu mišića nakon workouta. Željezo sadržano u bananama potiče stvaranje eritrocita, koje je prije svega tako odlučujuće za ustrajne sportaše. Osobito praktično: Banane već dolaze u praktičnoj ambalaži s drveta za male obroke za workout.

id
Čips od banane: Vrlo jednostavno! Stavite tanko narezane komadiće banane u pećnicu zagrijanu na 70 stupnjeva i pecite 6 sati. Vaš čips od banane je spreman!
shutterstock