U međuvremenu je potpuno ušlo u modu podvrgavati se redovitom vježbanju u fitness centru, čeličiti tijelo u područjima wellnessa ili ga dovesti u red pomoću hrane Functional Food. Sve se čini za fitness, ljepotu i figuru, a ipak time ostajemo tek na površini ljudskog postojanja. Ne kaže se uzalud da „istinska ljepota dolazi iznutra“. Dakle, zašto duši, svom mentalnom „ja“, ne priuštimo kuru fitnessa koja će nas već u prvom koraku učiniti ljepšima uz potpuno bitan detalj: osmijeh?

Pritom je kao i pri tjelesnom treningu potrebno redovito i uporno provoditi „soul workouts“. Tako kao da je riječ o treningu, samo za naš duh i našu narav.

Važno je sljedeće: „soul workouts“ nisu rad, naporna opterećenja i cjeline zbog kojih se znojimo, nego nas nagrađuju lijepim trenucima, trenucima zadovoljstva koji dugo traju i trajno djeluju. Wellife je prikupio nekoliko „vježbi za dušu“ kao inspiraciju, pritom kreativnost čitatelja nije ograničena. Konačno, put do sreće je individualan.

Uživati u jednostavnosti

Uzvišene drangulije i najnoviji globalni trend konzumiranja ne moraju uvijek predstavljati luksuz. Uživajte u jednostavnosti šetnje vašom bližom okolicom, noći u šatoru, osvježavajućem skoku u jezerce ili stvarnoj kvaliteti komada kruha koji ste sami ispekli. Doživljavanje jednostavnoga dovodi nas ponovno nešto bliže našem djetinjstvu. Tada smo se još mogli čuditi jednostavnim stvarima i primjećivali smo stvari koje kasnije prekrivamo taštim nepotrebnim stvarima.

Susretati stvarne ljude

Odlučite da ćete susretati stvarne ljude i komunicirati s njima umjesto da previše kontaktirate s virtualnim osobama i digitalnim fenomenima na društvenim mrežama. Autentične misli, stvarne osjećaje daje samo stvarni život i razgovor u kojem možemo sugovornika pogledati u oči.

Naučiti voljeti sebe

Ritual jutarnjeg pogleda u ogledalo može postati prvi korak prema većem zadovoljstvu. Nemojte gledati sitne bore, salo, moguće greške, nego gledajte sebe kao ljepotu koja vi jeste. Naime, vaša percepcija sebe vara: vaša okolina vidi vas ljepšima nego što vjerujete i na vama voli više od vašeg izgleda – vašu snažnu osobnost, vaš entuzijazam, vašu veselost, iskrenost, vaše suosjećanje. Počnite voljeti sebe i svoje tijelo i blistati u ogledalu. Vaš blistav osmijeh i vaše zadovoljstvo čine vas ljepšima nego što bi to ikad mogla učiniti bilo koja šminka.

Sretno jesti

Sreća duše dolazi i iz želuca. Ili bolje: od nepca i želuca. Uzmite vrijeme za jelo i sasvim svjesno se razveselite svježoj hrani. Nema trpanja usput ili bacanja u sebe između dvije obveze. Razmislite što, gdje i s kim biste rado jeli i jedite u miru ili uz dobar razgovor. Naravno, bilo bi idealno kad biste sami mogli pripremiti jelo. Ali za „jedan svakodnevni obrok“ dovoljno je već da uzmete vrijeme kako biste zaista uživali u dobrom i svježem jelu. Svakodnevno od obroka načinite „soul workout“ koji će vam i duševno dati energiju za cijeli dan.

Duboko disati

Možemo rukovati visokom tehnologijom, uskoro ćemo već imati automobile koji sami voze i tijekom godišnjeg odmora letimo preko pola Zemlje. No daška zraka koji nam daje život i glas postajemo svjesni tek kad od same brzine i jurnjave više nemamo zraka. Svakog dana nekoliko puta snažno i sasvim svjesno udahnite i izdahnite i osjetite energiju svog života. Ako ste raspoloženi za to, pritom pjevajte, pustite svoju dušu da lebdi u zraku i zvuku!