Seamus Mullen zapravo je tipičan dečko s farme: odrastao je u Vermontu u Novoj Engleskoj među kravama na jednom seoskom gospodarstvu. Njegove strasti, vožnja bicikla i dobra hrana vrlo su rano izašle na vidjelo. Još u srednjoj školi, kaže, oduševljavao se biciklizmom i kuhanjem, i to toliko da je obrazovanje nastavio na vodećoj kulinarskoj akademiji u Novoj Engleskoj. Odatle je krenuo direktno u Europu gdje je kuhao u Španjolskoj po svim restoranima s Michelinovom zvjezdicom: više od osam godina Seamus je u San Sebastianu, Barceloni i Madridu upijao tajne iberijske kuhinje, za svoje poslodavce pobirao zvijezde u Baskiji te kuharske kape u Kataloniji. Lagana mediteranska kuhinja, kulinarska škola kopnenog područja, snažni okusi Pireneja – Seamus je savladao sve.

Put prema gore počinje na samom dnu

Zatim natrag u New York. Svojim prvim vlastitim restoranom gostima pruža kulinarske užitke, svojem restoranu izvrsne recenzije, a njemu samom gla - mur, pojavljivanja u TV emisijama i na zabavama. Odjednom, bez prethodnog upozorenja, rez: nakon prekovremenog rada na motor, još na brzinu u studio, između toga navraćanje na domjenak i zatim punim gasom s tisuću misli u glavi Ducatijem preko brooklynskog mosta. Tresak, bljesak svjetla i... Rez! Sljedeća scena: odjel za hitni bolnički prijam. Višestruke frakture i k tome poražava - juća dijagnoza: bolest koja se smatra neizlječivom, reumatoidni artritis koji razara njegove zglobove. Seamus se miri s time i dobiva ogromne količine lijekova. S dramatičnim posljedicama: stres, bolovi i prekomjerna težina tako su vitalnog, 30-godišnjeg dečka s farme doveli do propasti. U početku, prisjeća se, jedva se mogao pomaknuti iz kreveta. Biciklizam, njegova nekadašnja strast, postala je nazamisliva. Za smirivanje bolova i frustracija bezuvjetno se prepustio stresu svog posla. Do potpune iscrpljenosti. Nakon toga uslijedila je depresija, burn-out. A onda, promjena! Kada je dotaknuo dno života, susreo je liječnika koju mu je približio iscjeljiteljsku moć hrane. Seamus je shvatio da mora promjeniti svoj život. Počinje s prehranom: povrće i još malo povrća – najbolje sirovog. Punovrijedne namirnice, kvalitetne masnoće, bio meso, riba, voće, orašasti plodovi. Ruke dalje od šećera i alkohola! Svaki dan postaje sve jači, trpi povratne udarce poput boksača. Seamus slijedi svoj put, ponovno otkriva biciklizam. Satima se vozi Central Parkom, koristi svaku minutu za ture na svom mountain bikeu, trenira s profesionalnim teamovima, misli i govori „biciklizam“. Njegov cilj: povratiti ravnotežu između zdravlja i duhovne harmonije.

Ostati gore srcem & dušom

Danas je u tome uspio. Već dvije godine Seamus Mullen ne uzima lijekove, a reumatodini artris više se ne može dijagnosticirati ni najboljom laboratorijskom tehnikom. Seamus nije samo izliječen, posjeduje i dva prestižna restorana na Manhattanu: u restoranima Tertulia i El Comando kuha za zvijezde, NY Times ga je proglasio „chefom godine“, ponovno je redovna gostujuća zvijezda na tv-u. No, za razliku od prije, uzima i vrijeme za sebe: Seamus radije otkazuje dogovore nego da se odrekne svog svakodnevnog biciklističkog treninga. Tu su još i vježbe snage i kondicije koje može izvoditi posvuda, čak i u pauzama od posla. „Ne odustajem, borim se i dalje i bivam svakodnevno nagrađivan.“ Moja prehrana i aktivan život moj su stil života. Prate me na mom putu, jer jedno je jasno: Zdrav život je zabavan!“, poručuje Seamus čitateljima Wellifea. I: „Zanemarite dijete - uživajte zdravo!“

Seamus Mullen

Seamusova promjena stila života

  • Ne postoji super hrana – super marketinški proizvodi ne rastu u prirodi i magija ne vodi k cilju, sorry!
  • Zabavi se dok kuhaš – hrana je čista radost.
  • Zaboravi kalorije i vage – uživaj u pravoj hrani i kilogrami će otići sami od sebe.
  • Budi strpljiv – za svaku promjenu potrebno je neko vrijeme, uspjeh će sigurno doći.
  • Jedi prirodno – izbaci šećer, fast food, industrijski „junk“, ne koristi dodatke prehrani – umjesto toga ukusno ekološki uzgojeno povrće, voće, punovrijedne namirnice, dobre masnoće, orašaste plodove, bobičasto voće...
  • Motiviraj se za kretanje – svaki dan se kreći na način koji te zabavlja. Najbolje biciklom
Food