Saganki je tipično grčko predjelo koje sadrži pečeni ili prženi sir. Prema receptu chefa Filippoua, poslastici ćemo dodati kozice i sočan umak od rajčice. Inače, kozice imaju velik udio proteina te sadrže vrijedni jod. Impresivno jelo, zar ne?
Sastojci (za dvije osobe)
Sastojci:
- 400 g kockica rajčice
- 1 žuti luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 zelena paprika
- 150 g feta sira
- 10 g svježeg origana
- 1 baguette za pečenje
- 200 g kozica
- maslinovo ulje
- sol
- crni papar
Priprema

1. Sjeckanje povrća
Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Luk ogulite, prepolovite i nasijecite na tanke trake. Ogulite češnjak te ga sitno naribajte ili protisnite.
Papriku rasijecite na četiri dijela, otklonite sredinu s košticama te ju nasijecite na komadiće veličine otprilike 1 cm. Origano počupajte sa stapke i sitno nasjeckajte.

2. Priprema umaka
U velikoj tavi zagrijte 3 velike žlice ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, češnjak i papriku te pecite otprilike 4 min. Dodajte kockice rajčice zajedno s 200 ml vode, potom začinite solju, paprom, prstohvatom šećera i polovicom origana.
Pustite da proključa te nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte otprilike 15-18 minuta.
3. Pečenje kruha
U međuvremenu ispecite kruh prema uputama na pakiranju.
4. Priprema feta sira
Sir grubo izmrvite rukom i ostavite sa strane.

5. Dodavanje kozica
Kozice dodajte u umak i zagrijte ih otprilike 30 sekundi, a nakon toga odmah sklonite s vatre.

6. Serviranje saganakija
Saganaki servirajte izravno iz tave, pospite ga feta sirom i ostatkom origana te odmah u njemu uživajte zajedno s baguettom.