Ustajanje samo nekoliko minuta prije alarma, iako već sada zvuči kao kliše, može imati pozitivan utjecaj na Vaše zdravlje. Osim što ćete izbjeći stres zbog zvuka budilice, prije spremanja za posao ili neke druge dnevne aktivnosti, ostat će Vam dodatnog vremena za kratku i jednostavnu vježbu staru čak 2500. Riječ je o 5 Tibetanaca. 

Fontana mladosti

Vjeruje se da je ritual 5 Tibetanaca ili Fontana mladosti, kako ga neki nazivaju, kreiran od strane tibetanskih svećenika prije više od 2500 godina. Riječ je o kombinaciji od 5 vježbi, koje se ponavljaju točno određenim redosljedom i uz jednak broj ponavljanja za svaku vježbu. Ukoliko se vježbe izvode kontinuirano i pravilno, mogu utjecati na psihičko i fizičko zdravlje osobe.

Za sve one koji nemaju 60-90 minuta u svom dnevnom rasporedu za odlazak na satove joge, 5 Tibetanaca u samo 10-15 minuta mogu poslužiti kao odlična alternativa. Vježbe je najbolje izvoditi ujutro jer dižu razinu energije i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, ove vježbe Vam mogu pomoći i u: 

  • poboljšavanju fleksibilnosti kralježnice i arterija
  • detoksikaciji organizma
  • jačanju snage i koordinacije
  • balansiranju čakri
  • usporavanju starenja
  • poboljšanju sna i
  • ublažavanju boli u zglobovima
Tehnika izvođenja

Za pravilno izvođenje 5 Tibetanaca ključno je pravilno disanje, zato kod izvođenja pojedine vježbe postoje precizne upute u kojem je trenutku potrebno udahnuti/izdahnuti. Također, važno je prilagoditi i broj ponavljanja vježbi. Broj ponavljanja uvijek mora biti neparan i kod svake vježbe isti, a najveći preporučeni je 21. Do maksimalnog broja ponavljanja valja doći postepeno, kao bi se tijelo naviknulo na vježbanje – stoga, posebice ukoliko do sada niste bili aktivni i nemate iskustva s vježbama poput onih u jogi, bit će dovoljno krenuti s 1,3 ili 5 ponavljanja. Nakon tjedan dana redovitog vježbanja, broju ponavljanja dodajte još 2 (važno je zadržati neparan broj ponavljanja) i tako sve dok ne dođe do 21. Vjeruje se da više od 21 ponavljanja može imati čak i negativan utjecaj na naš organizam. 

Opis vježbi

I. Tibetanac
Stanite uspravno i ispružite ruke u visini ramena i neka Vam dlanovi budu okrenuti prema dolje. Noge neka Vam budu raširerne u razini kukova.  Počnite se lagano okretati u krug, u stranu koja Vam odgovara. Dok se okrećete, pokušajte pravilno disati. 

II. Tibetanac
Lezite na pod s ispruženim nogama i rukama položenim uz tijelo. Dok udišete, podignite glavu na prsa i istovremeno noge prema gore (okomito na pod). Dok se vraćate u početni položaj, polako izdahnite. 

III. Tibetanac
Kleknite i neka Vam nožni prsti budu savijeni tako da dotičete tlo. Ruke stavite na bedra, odmah ispod stražnjice, a brada neka dodiruje prsa. Prilikom udaha, izvinite tijelo prema nazad tako da kralježnicom oblikujete luk i zabacite glavu. Dok izdišete, vratite se u početni položaj.

IV. Tibetanac 
Sjednite na pod s nogama ispruženim. Kralježnica neka vam bude ravna, a dlanove spustite na pod. Neka Vam ramena budu u ravnini s dlanovima. Iz te pozicije cilj je doći u poziciju da Vam je trup paralelan s podom (poput stolića za kavu). Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore – ruke ostaju u istom položaju. Glavu zabacujete unatrag i postepeno ravnate srednji dio trupa kako bi bio paralelan s podom. Na izdah se vratite u početku poziciju.

V. Tibetanac 
Lezite prsima na pod i ruke postavite u ravnini prsa. Odgurnite se rukama o pod i podignite gornji dio tijela (kobra), kukovi i noge neka Vam ostanu na podu. Na izdah iz te pozicije pogurajte kukove u zrak, kako biste u odnosu na pod napravili oblik trokuta (pas prema dolje). Na udah vratite se u početnu poziciju.

 

Kao prije svakog vježbanja, ne zaboravite da je poželjno konzultirati se s liječnikom. 

 

Izvor: krenizdravo.hr, mindbodygreen.com, medium.com