Sastojci
- 250 g lososa (smrznuti ili svježi)
- 2 žlice maslinovog ulja
- limun
- 50g grožđica
- 50g pinjola
- 2 žlice suncokretovih sjemenki
- 450g brokule, očistite i narežite na male cvjetove
- malo maslaca
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Preljev od jogurta
- 180g grčkog jogurta
- 1 žlica meda grčkog timijana ili javorovog sirupa
- rikula za ukrašavanje
Priprema
- Zakuhajte veliki lonac vode i dodajte cvjetove brokule te kuhajte 1-2 minute dok ne postanu mekani. Odmah procijedite i isperite pod hladnom tekućom vodom. Posušite kuhinjskim ručnikom i ostavite da se ohladi.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte brokulu. Dodajte sol, zatim sjemenke suncokreta i većinu pinjola te popržite. Karamelizirajte javorovim sirupom, dodajte grožđice i malo maslaca.
- Uklonite s štednjaka i ostavite da se malo ohladi.
- Uvaljajte losos (odmrznuti ili svježi) sa stranom gdje je koža u brašno i pržite, smanjite vatru i pecite 5-7 minuta (ovisno o željenoj točki kuhanja). Okrenite nakon otprilike pola tog vremena.
- U smjesu od brokule umiješajte jogurt.
- Pospite preostalim pinjolama i stavite u duboki tanjur, na vrh stavite odrezak lososa, ukrasite rikolom i ribanom limunovom koricom te poslužite.