Mnogi atletičari poznaju Pain Cave kao metaforu za one faze u treningu u kojima se čini da bol prevladava i u kojima želimo odustati. Upravo tada, kaže većina, važno je nastaviti. No, već neko vrijeme taj pojam u žargonu treninga označava i nešto mnogo konkretnije. Pain Cave je za mnoge izdržljive sportaše – no prije svega za bicikliste – postalo mjesto u vlastitom domu koje uvijek iznova opremaju kako bi postalo savršen prostor za treniranje, kako bi se ondje zapravo osnažili.

Dakle, Pain Cave kao kontrast kauču. Prednosti prostora za treniranje u vlastita četiri zida očite su na prvi pogled: štedimo primjerice na članstvo u fitness centru. Osim toga, biciklisti i trkači mogu neovisno o vremenskim uvjetima u bilo koje vrijeme prijeći svoje kilometre za trening. Da ne govorimo o tome da je lakše prevladati lijenost kad do prostora za treniranje moramo prijeći samo nekoliko koraka.

Kako do vlastitog Pain Cave-a?

Tko sada želi prenamijeniti dodatnu sobu ili podrum za hobije u individualnu pećinu boli, ima na raspolaganju velik izbor uređaja. Mnogi proizvođači specijalizirali su se za spretne indoor uređaje za treniranje na koje je moguće montirati vlastiti kotač za trčanje (vidi sliku) – uključujući postavke za penjanje i različite simulacije tla. Za to nije potrebno mnogo mjesta. No ta tehnika također nije jeftina, većina indoor uređaja košta od 600 eura nadalje.

Naravno, smart trainer za tijelo još nije sve. Ponešto za glavu i duh također je potrebno u Pain Caveu, u protivnom ćemo buljeći u zid na biciklu brzo postati mlitavi. Za laptope i tablete mnoge poznate marke zato nude posebne filmove za treniranje (npr. proizvođač TACX), aplikacije i druge softvere. Pomoću ekrana tada se virtualno premještamo u uzbudljivu okolinu, vozimo poznate staze ili nastupamo u natjecanju protiv drugih vozača (npr. gaming softver proizvođača Zwift). Tko radije vozi stvarnu niskobudžetnu rutu, trebao bi barem objesiti velike postere na zidove kako bi ostao u dobrom raspoloženju. Pomaže i glazba. Posebni popisi za reprodukciju za trening (npr. na Apple Musicu ili Spotifyju) mogu dati dodatan poticaj. Osim toga, Pain Cave treba biti praktična. Zbog toga sve potrebno za trening moramo postaviti na dohvat ruke kako više ne bi bilo potrebno napuštati bicikl. Nude se police ili stolić za pića, telefon i slično.

Također bitno: dobro prozračivanje je temeljno za Pain Cave. Ako prostor nema prozore, ventilatori bi trebali osiguravati potreban dovod zraka. To je dobro za krvotok i uz malo mašte zamjenjuje pravi vjetar u vožnji. Za odjeću vrijedi: manje je više. U zatvorenom prostoru tijelo se zagrijava nešto brže nego na svježem zraku. 

Cave man