Ovaj je recept samo za Vas stvorio Konstantin Filippou, a naglasak je na svježim sastojcima! Ricotta je jedna od najzdravijih vrsta sira diljem svijeta zbog svog niskog udjela masti i obilja hranjivih tvari. U ovom toplom jelu od gratiniranih tikvica s mnoštvom svježeg začinskog bilja, kremasti sir razvija svoj puni okus!

Sastojci (za dvije osobe):

  • 3 tikvice
  • 3 žuta luka
  • 10 g svježeg ružmarina
  • 250 g ricotte
  • 1 baguette za pečenje
  • 400 g kockica rajčice
  • 5 g limunskog timijana

Priprema

1. Tikvicu i luk nasijecite na kolutove
1. Tikvicu i luk nasijecite na kolutove

1. Priprema pećnice

Pećnicu s cirkulirajućim zrakom zagrijte na 180 °C .
Ogulite luk. Timijan i polovicu listova ružmarina odstranite sa stapki i sitno nasjeckajte.
Tikvicu i luk nasijecite na kolute širine od otprilike 0.5 - 1 cm.

2. Povrće pomiješajte sa začinskim biljem
2. Povrće pomiješajte sa začinskim biljem

2. Sjeckanje povrća

Povrće u zdjeli pomiješajte sa začinskim biljem, 2 velike žlice maslinovog ulja, solju i paprom.

3. Raporedite povrće u posudu za složenac
3. Raporedite povrće u posudu za složenac

3. Priprema složenca

Odgovarajuću posudu za složenac malo namastite.
Komadiće rajčice raspodijelite po dnu posude za složenac. Zatim naizmjenično, gusto posložite tikvice i luk.

4. Ricottu ravnomjerno rasporedite po složencu
4. Ricottu ravnomjerno rasporedite po složencu

4. Posipanje sirom

Ricottu ravnomjerno raspodijelite po složencu.
Složenac obilno posipajte maslinovim uljem te začinite solju i paprom.

5. Pecite u pećnici 30-35 minuta
5. Pecite u pećnici 30-35 minuta

5. Pečenje gratiniranog jela

Pecite na srednjoj rešetki pećnice otprilike 30-35 min (povrće bi trebalo biti pečeno al dente).

6. Servirajte
6. Servirajte

6. Serviranje

Baguette dodajte u pećnicu posljednjih 10 min. Gratinirano jelo podijelite na tanjure i servirajte.

Želimo Vam dobar tek!