Zasigurno se sjećate prvih pokušaja učenja tablice množenje i tvrdnje vaših roditelja kako ju morate znati „kao vodu piti“ ili „čak i da vas probude u pola noći“. Tablicu množenja, kao i mnoge druge prepreke u životu, zasigurno ste uspješno svladali. Ipak, vjerujemo kako kod većine i dalje postoje pitanja za koja ne bi imali siguran odgovor „u pola noći“. Jedno od njih je i ono: „Što je to zbog čega ujutro ustajte iz kreveta; što vas pokreće?“. Ne brinite ukoliko još uvijek ne možete sa sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje. Vodič za odgovor osmislili su Japanci kroz koncept nazvan ikigai

Vjeruje se da je riječ ikigai nastala u periodu između 8. i 11. stoljeća , a izvodi se iz japanskih riječi iki, što označava život i gai, koju možemo opisati kao vrijednost. Moderni koncept među prvima je 2001. godine opisao Akihiro Hasegawa, psiholog i profesor na sveučilištu u Tokyju. Profesor Hasegawa pritom ističke kako japanski, baš kao i hrvatski jezik, razlikuje riječ život (koja se odnosi na naš cjelokupni period življenja) i svakodnevicu (koja se odnosi na situacije tijekom svakog dana u životu). Prema mišljenju Japanaca, male radosti življenja u svakodnevnom životu utječu na upotpunjenost života u cijelosti. 

Put do „razloga za postojanje“

Kako onda postići ikigai, odnosno pronaći svoj razlog za postojanje? Slikovito prikazano, ikigai je sjecište odgovora na četiri pitanja, a kako biste ga i sami pronašli, potrebno je odgovoriti sljedeće: 

  • Što volite?
  • U čemu ste dobri?
  • Što je potrebno svijetu?
  • Za što ste/možete biti plaćeni?

Drugim riječima, ikigai sačinjavaju vaša strast, misija, poziv i profesija. Stoga, odvojite nekoliko minuta i na papir iskreno zapišite odgovore na postavljena pitanja, dobro promislite kako u svakodnevnom životu možete reflektirati ideje koje podupire ikigai i vjerujemo kako ćete kroz određeni period, čak i u pola noći, znati odgovor na pitanje zbog čega ustajate i što je vaš ikigai.