Blagdani su iza nas, a tako i obilje hrane i slastica. Rijetko tko u blagdansko vrijeme odoli bogatoj trpezi, stoga stručnjaci preporučuju barem jednom do dvaput godišnje tijelu priuštiti odmor od masne i kalorične hrane. Drugim riječima, potrebno je napraviti detoksikaciju.

Zahvaljujući jetri naše se tijelo svakodnevno čisti od štetnih tvari, no detoksikacijom omogućavamo ubrzanje tog procesa i potpuno eliminiranje toksina. Na taj način, osim što čistimo i oporavljamo tijelo, jačamo naš imunitet. Dakle, detoksikacija je kratkotrajna vrsta dijete kojom ograničavamo unos štetnih stvari, a povećavamo unos nutrijenata, hrane bogate vitaminima i mineralim te andoksidansa. Trajanje detoksikacije uvelike ovisi o onome što želimo postići, ali najčešće je riječ o procesu koji traje između tri i sedam dana.

Govoreći o vrstama detoksikacije, stručnjaci navode nekoliko mogućnosti, ovisno o tome što se u organizam unosi tijekom trajanja ovog procesa. Tako je moguće postiti vodom, voćnim sokovima, smoothijima od voća i povrća, koristeći sirovu hranu ili eliminirajući pojedine vrste hrane. Vrstu kao i trajanje detoksikacije najbolje je prilagoditi vlastitim potrebama i mogućnostima, kako ne bi došlo do za zdravlje potencijalno opasnih situacija. Bez obzira na koju se vrstu detoksikacije odlučili, u nastavku donosimo nekoliko savjeta za olakšavanje ovog procesa te recept za jednostavan detoksikacijski napitak.

Pomoć tijelu tijekom detoksikacije

Obzirom da je detoksikacija zahtjevan proces, prije započinjanja potrebno je tijelo priviknuti tako što se nekoliko dana prije početka detoksikacije postupno uzimaju manji i lakši obroci. Tijekom perioda posta za još bolje učinke stručnjaci savjetuju sljedeće:

  • piti puno vode i čaja, posebice zelenog
  • uzimati vitamin C; redovitom konzumacijom ovog vitamina potiče se stvaranje spoja unutar jetre koji je zaslužan za eliminaciju toksina
  • isprobajte hidroterapiju; tuširajte se naizmenično hladnom i vrućom vodom kako bi potaknuli cirkulaciju
  • otići u saunu; znojenjem će tijelo brže i lakše izbaciti štetne tvari
  • ne zaboraviti redovito vježbati, ali i dovoljno spavati; umjerenom vježbom potičemo organizam na rad te stvaramo podlogu za zdraviji nastavak godine
Water with lemons
Adobe Stock

Ne moramo ni napominjati kako je nakon detoksikacije važno nastaviti s umjerenom prehranom i fizičkom aktivnošću jer će u suprotnome rezultati truda i odricanja tijekom posta biti zanemarivi. Stoga, počnite već danas s pripremom organizma uz jednostavan detox napitak od limuna i đumbira, a uz Merkurov health4me program dodatnog zdravstvenog osiguranja te preventivni program fit4life promijenite već danas svoj životni stil i krenite u  novu godinu zdraviji.

Napitak od limuna i đumbira

  • Čaša mlake vode
  • Sok ½ limuna
  • 1 komad naribanog đumbira

Limun i đumbir dodati u mlaku vodu te konzumirati prije doručka.