Privlačne fotografije, zanimljivi recepti, razlog su što ovu bloggericu prate ne samo u Hrvatskoj, već i u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD, Australiji i šire. Što joj je bila motivacija za pokretanje bloga, što je njezina inspiracija, koje namirnice najčešće koristi u svojim receptima te koliko je kvalitetno blogiranje zahtjevno, pročitajte u Wellife zanimljivom razgovoru s Majom.

WELLIFE: Zašto pišete blog? Kako je to počelo kod Vas? Koliko dugo pišete blog? Kada se u Vama rodila ljubav prema kuhanju?

MAJA BREKALO: Otkad znam za sebe jako volim jesti, i to zdravo i fino, tako da sam od malih nogu pravi gurman. Već sa 10 godina napravila sam svoje prve kuharske korake. Bila su to jednostavna, ali kreativna i od početka zdrava jela. Sve se vjerojatno dogodilo iz sebičnih razloga, jer nisam bila zadovoljna hranom koju su drugi kuhali, haha. Priznajem da i dan danas najviše uživam u hrani koju sama skuham i volim reći da sam zato food snob, ali posljedica toga je sve dobro što mi se danas događa. Uslijedile su radionice kuhanja na nagovor prijatelja i kolega. Kako me je oduvijek veselilo podijeliti svoje znanje rodila se i ideja (za koju sam dosta dugo skupljala hrabrost) dijeljenja svog znanja i kreacija sa još širom publikom preko društvenih mreža. Tako sam započela s Instagramom, bez konkretnog plana ili znanja no i to je došlo s vremenom. Kroz angažman na Instagramu sam učila o food stylingu i fotografiji prema kojoj sam također razvila veliku ljubav. Danas mi je teško reći što me najviše veseli. Najtočnije bi bilo reći da se iz jedne ljubavi rodilo više njih koje me sve jednako vesele i ispunjavanju. Blog je došao nakon Instagrama. Započela sam s njim prije dvije godine i on je postao dnevnik mojih recepata i putovanja.

Koliko Vam vremena je potrebno za napisati kvalitetne tekstove. Tko je autor fotografija koje objavljujete? Koliko vremena treba za snimiti dobre fotografije? Koliko je vremena potrebno za napisati kvalitetan tekst?

Rekla bih da je to dio bloggerskog posla koji mi oduzima najmanje vremena. Za blog post treba mi oko sat vremena, a za postove na Instagramu petnaestak minuta. Najveći utrošak vremena odlazi na kreiranje recepata, pripremu, food styling te fotografiranje, odabir i obradu fotografija. Ovaj proces najčešće traje i do 8 sati. Priprema hrane i fotografija najzahtjevniji je dio food blogginga jer zahtijeva osmišljavanje i kuhanje prije nego na red dođe bloggerski dio. Objava posta ne znači i završetak posla jer nakon objave moram ostati prisutna, odgovarati na komentare te popratiti rad ljudi koje sama pratim. Instagram, koji je moja glavna platforma je društvena mreža i zahtjeva društveni angažman. Iako u startu nisam bila svjesna koliko je važan taj društveni angažman od početka sam aktivno odgovarala na sve komentare jer mi je to bilo prirodno - shvaćala sam da bi i meni bilo drago kad bi drugi odgovorili na moje komentare.

Koliko koristite u Vašim jelima tzv. super food namirnice koje su sve popularnije u receptima za razna jela?

Da, svakodnevno koristim super namirnice. Njima obogaćujem našu prehranu ali i svoje recepte. Nisam zagovornik uzimanja sintetiziranih ili ekstrahiranih vitamina i minerala. Preporučam dodavanje različitih super hrana poput Spiruline, Baobaba i Açai praha, Matcha praha, Chorelle, koje su cjelovite namirnice, svakodnevnom jelovniku. Najviše ih koristim u jutarnjim smoothijima ili kao dodatak chija pudingu, ali ih dodajem i slasticama.

Tko su Vaši pratitelji/ce? Prisutni ste na društvenim mrežama, gdje Vam se javljaju Vaše pratiteljice s pitanjima, komentarima i sl. Koliko vremena Vam oduzima odgovaranje na komentare, koliko brzo stižete odgovarati?

Tko su moji pratitelji? Najbrojnije su žene, u dobi između 25 i 35 godina, zbog toga što su žene trenutno svjesnije i imaju veći interes za benefite zdrave prehrane. Obzirom da objavljujem na engleskom jeziku imam pratitelje iz cijelog svijeta. Najviše iz SAD-a, Velike Britanije, Australije, Njemačke i naravno Hrvatske. Pratitelji mi se s pitanjima najviše javljaju na Instagramu, ali i na blogu i na Facebooku. Uvijek nastojim odgovoriti na sva pitanja i komentare što zahtijeva dosta vremena tako da se ponekad dogodi da ne stignem odgovoriti baš svima. Svakodnevno moram odvojiti sat i pol do dva za komentiranje i odgovaranje na pitanja.

Što Vam je najzanimljivije u Vašem hobiju- blogiranju? A koji su nedostatci/ lošije stvari blogiranja, ako ih uopće ima?

Što mi je najzanimljivije... Moja prva ljubav su zdrava hrana, kuhanje i kreiranje recepata. Fotografija i food styling su došli kasnije ali sam ih zavoljela jednako. Ono što me posebno ispunjava u bloggerskom radu je činjenica da uspijevam motivirati i inspirirati svoje pratitelje da se i oni okušaju u kuhanju zdrave i ukusne hrane, obogate svoj jelovnik i istovremeno poboljšaju svoje zdravlje i fizički izgled. A svi želimo biti zdravi i lijepi, zar ne?! Sretna sam da mogu reći da volim sve elemente svog bloggerskog posla jedino me ne veseli svakodnevno obavezno prisustvo na društvenim mrežama. Promjena koju je prije dvije godine napravio Instagram uvođenjem novog algoritma prisiljava me da svaki dan budem prisutna, objavljujem i angažiram se s pratiteljima što zna biti vrlo zahtjevno i iscrpljujuće.

 Koliko je blogiranje hoby, a koliko posao? Osim bloga i kuhanja, postoji li još nešto s čime se bavite? Uz svoj posao stjuardese u Croatia Airlinesu te angažmana na blogu i društvenim mrežama organiziram i radionice kuhanja gdje iz prve ruke svojim pratiteljima prenosim esencijalna znanja o zdravim namirnicama i njihovoj pripremi. Također, surađujem s brendovima koji su u skladu s mojom etikom na njihovim eventima te kao food fotograf i stylist

Torta od trešanja
Torta od trešanja
Chia puding s jagodama
Chia puding s jagodama
Pink overnight oats
Pink overnight oats
Waffli
Waffli
Zlatna granola i chia puding
Zlatna granola i chia puding