Zakoračili smo u prosinac i u zraku se već osjeća blagdansko ozračje – okićeni gradovi, mirisi kuhanog vina i fritula, posebne blagdanske ponude u trgovinama te neizostavni božićni domjenci. Bez obzira čime se bavili, prosinac je prepun poslovnih obaveza. Dodamo li tome i one privatne, nije čudo što bi mnogi od nas zadnji mjesec u godini jednostavno preskočili. Kako bi vam najljepše razdoblje godine zaista bilo najljepše i kako biste stres sveli na minimum, donosimo nekoliko korisnih savjeta za „preživljavanje“ prosinca i opuštene blagdane. 

Za početak, bez obzira što je prosinac većini prenatrpan obavezama, pokušajte se pridržavati vaše uobičajene rutine. Drugim riječima, doručkujte redovito, nastavite s planiranim rasporedom treninga i ne preskačite obaveze koje biste  i inače obavljali. Uz to, dobro je organizirati se unaprijed  te isplanirati sve što trebate obaviti prije blagdana. Na taj ćete način izbjeći glavne izvore predblagdanskog stresa- kupovinu u zadnji tren i gužve u shopping centrima. Također, zapamtite da ne morate sve sami napraviti. U svoje planove uključite i cijelu obitelj – od najmanjih do najvećih, svi članovi obitelji mogu biti od pomoći kada su u pitanju božićni shopping, uređenje doma i pripremanje blagdanskih delicija. 

Kada je riječ o druženjima za kraj godine i tijekom blagdana, umjerenost bi svakako trebala biti u fokusu. Bogate blagdanske trpeze nude mnoga ukusna jela i trenutne užitke za nepce. Ipak, obilni blagdanski obroci u siječnju nerijetko rezultiraju osjećajem krivnje, a povratak u teretane i fitness studije postaje i više nego potreban! 

Dakle, dobra organizacija, podjela posla i umjerenost glavni su savjeti kojih se trebate pridržavati za blagdane bez stresa. Uz to, božićna glazba i mirisne svijeće pridonose boljem raspoloženju. Ako vas stres ipak dotakne, zaustavite se na nekoliko minuta, duboko udahnite i smireni nastavite s obavezama. 

I zapamtite – blagdani rijetko kada mogu biti uistinu savršeni i baš onakvi kakvima ste ih zamislili. Bez obzira na to, važno je vrijeme koje provedemo s obitelji i dragim ljudima. 

Ugodne blagdane (bez stresa) želi vam Merkur osiguranje!

 

Izvor: health.com; psychologytoday.com